Αντώνης Διαμαντής

Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

ΦΩΤΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣΑπόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών (1986). Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φιλοσοφική Αθηνών και είναι απόφοιτος ΚΑΤΤΕ, Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας. Έχει κάνει θεατρικά σεμινάρια στο Θέατρο Οντίν της Δανίας, με τον Εουτζένιο Μπάρμπα και τους ηθοποιούς του, με ηθοποιούς του Θεατρικού Εργαστηρίου του Γιέρζυ Γκροτόφσκι και στο Κέντρο Έρευνας Γιέρζυ Γκροτόφσκι και Τόμας Ρίτσαρντς. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (1991). Από το 1997 - 2000 ήταν δάσκαλος θεάτρου στο Εργαστήριο για ηθοποιούς, ηθοποιός σε 3 θεατρικές παραγωγές και κινησιολόγος στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει σκηνοθετήσει και πάρει μέρος ως ηθοποιός σε πάνω από 35 θεατρικά έργα του θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική. Σε δύο από αυτά (Ρωσία και Ιράν) η παράστασή του με τίτλο: «Μαρτύρημα» βραβεύτηκε ως η καλύτερη ξενόγλωσση θεατρική παράσταση. Έχει διοργανώσει στο θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ πλήθος θεατρικών σεμιναρίων (Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης) και έχει μελετήσει θέατρο με Έλληνες και ξένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Έχει συνεργαστεί και με άλλα θεατρικά σχήματα στην Αθήνα (Μαγικό Θέατρο, Θέατρο του Ήλιου κ.ά.) και έχει λάβει μέρος στις κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους «Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη και «Ο Λιποτάκτης» του Γιώργου Κόρρα. Επίσης έπαιξε και στη ταινία μικρού μήκους «Που Πάμε;» του Κυρηναίου Παπαδημάτου.
Ήταν υπεύθυνος σκηνοθέτης του Εργαστηρίου Θεάτρου του Δήμου Ηρακλείου (2000-2002), η παραγωγή του οποίου με τίτλο "Η Δολοφονία του Μαρά" του Πέτερ Βάις, παρουσιάστηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Άδειος Χώρος, 2002) και της θεατρικής ομάδας και του εργαστηρίου θεάτρου του Δήμου Ιεράπετρας (Κρήτη, 2001-2008). Σκηνοθέτησε 7 θεατρικά έργα εκεί, ενώ η θεατρική του διασκευή και σκηνοθεσία με αυτήν την ομάδα, "Ζορμπάς" του Νίκου Καζαντζάκη ταξίδεψε και παρουσιάστηκε στην Βοστώνη και στην Ν. Υόρκη (2007).
Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Έχει διδάξει ως καθηγητής θεάτρου στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Ηρακλείου. Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά μαζί με την Ειρήνη Κουτσάκη, στα Ελληνικά τα θεατρικά Βιβλία: «Το Ακραίο Σημείο της Παράστασης», του Τόμας Ρίτσαρντς και «Η Γη της Στάχτης και των Διαμαντιών» του Εουτζένιο Μπάρμπα (Εκδόσεις Γαβριηλίδη και ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ) καθώς και το βιβλίο "Το Τυφλό Άλογο" της ηθοποιού του θεάτρου Οντίν, Ίμπεν Νάγκελ Ράσμουσεν (Εκδόσεις Δωδώνη).
Από το 2002 έχει ιδρύσει το Εργαστήριο Θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, όπου διδάσκει Υποκριτική και Αγωγή του Λόγου. Οκτώ μαθητές από αυτή τη Σχολή φοίτησαν και αποφοίτησαν από Ανώτερες Σχολές Θεατρικής Τέχνης των Αθηνών (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ωδείου Αθηνών κ.α.) και του εξωτερικού (Σχολή Λε Κόκ στο Λονδίνο).
Έχει ιδρύσει το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας όπου είναι και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής (Ηράκλειο Κρήτης, 2020). Το Κέντρο έχει διοργανώσει ως τώρα 3 επιστημονικά συνέδρια σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Κρήτης (2021, 2022) και Πατρών (2023).
Με το θέατρο Όμμα Στούντιο έχει συμμετάσχει ως Καλλιτεχνικός διευθυντής σε Διεθνή Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Creative Europe, Erasmus+).
Από το 2009 διεξάγει μια έρευνα μαζί με τους ηθοποιούς του θεάτρου Όμμα Στούντιο που έχει ως θέμα την "Σχέση του Θεάτρου με την Τελετουργία" και παρουσιάζεται μέσα από το παραστατικό opus της "Ασκητικής" του Νίκου Καζαντζάκη. Μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί σε: Ηράκλειο, Πάτρα, Άμστερνταμ (Ολλανδία), Σβέρτε (Γερμανία), Λούτζ και Γκολένιου (Πολωνία), Χόλστεμπρο (Δανία), Μόσταρ (Βοζνία -Ερζεγοβίνη), Σεβίλη (Ισπανία), Ρώμη (Ιταλία). Τα θεωρητικά αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η οποία συνεχίζεται, έχουν παρουσιαστεί από τον ίδιο στο Διεθνές Συνέδριο για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, «Η Θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό» (Εκδοχές πρόσληψης στη Διδασκαλία και στην Έρευνα, Ηράκλειο, Κρήτη, 2017), στο συνέδριο «Performance: Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Πρακτικές Εφαρμογές του Πανεπιστημίου Πατρών (2022) καθώς και στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο-Συμπόσιο "Κρήτη, Τόπος και Τέχνη" (2023).Σκηνοθέτησε και είναι παραγωγός του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με  τίτλο: “Ναι..μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε” με θέμα τη  ζωή και το έργο του αγωνιστή  δημοσιογράφου και ποιητή , Γιάννη Θεοδωράκη (2023)